Ερευνητικά Έργα

PlantUp

Αναβάθμιση του φυτικού πλούτου
Αξιοποίηση φυσικών προϊόντων της ελληνικής βιοποικιλότητας –
Ερευνητικές Υποδομές – RI

micrometabolite

Research Training Network on the Microbial Enhancement of Bioactive Secondary Metabolite Production in Plants

aromadistil

Αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας –
T1ΕΔΚ-04174

Σ. ΚΕΧΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

Επίδραση πρωτοκόλλου οινοποίησης στην εκχυλισιμότητα πτητικών συστατικών ρητίνης στην αλκοολική ζύμωση ρετσίνας σε βαρέλια

3DBioPerioDontis

Βιοαπορροφήσιμα ικριώματα τρισδιάστατης εκτύπωσης για εξατομικευμένη θεραπεία της περιοδοντίτιδας – T2ΕΔΚ-01641

XeroPharmPaste

Ανάπτυξη εξειδικευμένης φαρμακευτικής οδοντόπαστας πιλοκαρπίνης για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας – T2ΕΔΚ-00842

LuteoPaste

Ανάπτυξη σκευασμάτων λουτεολίνης για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας –
T2ΕΔΚ-01627

Microbial Enhancement of Bioactive Secondary Metabolites

MICROMETABOLITE is a Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network funded by the European Community’s Framework programme HORIZON 2020. The overall objective of MICROMETABOLITE is to explore interactions between plants and microorganisms involved in the production of secondary metabolites (SM) for introducing novel ingredients in pharmaceutical and cosmeceutical industry. Effects of microorganisms on the plant metabolome and the biosynthesis of bioactive SM will be studied in the Boraginaceae plant family, aimed at optimising plant cultivation and alkannins/shikonins (A/S) production. Microorganisms will be integrated in plant production systems, and protocols needed for efficient implementation in industry will be elaborated. Thereby a platform will be established that will support long-term interactions between academia and industry.

Βιοαπορροφήσιμα ικριώματα τρισδιάστατης εκτύπωσης για εξατομικευμένη θεραπεία της περιοδοντίτιδας

To 3D-BioPerioDontis υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-01641). Tο έργο 3D-BioPerioDontis υιοθετώντας καινοτόμες αρχές και προσεγγίσεις που εκτείνονται πέραν της τρέχουσας τεχνολογικής στάθμης, επιδιώκει μέσω της ανάπτυξης τεχνογνωσίας σε συμπληρωματικά αντικείμενα να οδηγήσει στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων βιοϋλικών, ικριωμάτων εξατομικευμένης θεραπείας της περιοδοντίτιδας, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως φορείς μεταφοράς φαρμάκων παρατεταμένης αποδέσμευσης.

XeroPharmPaste

Ανάπτυξη εξειδικευμένης φαρμακευτικής οδοντόπαστας πιλοκαρπίνης για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας

To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-00842). Aντικείμενο του έργο XeroPharmPaste είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος τοπικής χρήσης με τη μορφή εξειδικευμένης φαρμακευτικής οδοντόπαστας, το οποίο θα συνδυάζει (σε ένα μόνο σκεύασμα) πολλές από τις παραπάνω εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας. Η προτεινόμενη οδοντόπαστα θα είναι σε θέση να προσφέρει συνδυαστικά ανακούφιση από τα συμπτώματα της ξηροστομίας καθώς θα περιέχει πιλοκαρπίνη (χολινεργικός αγωνιστής), με ταυτόχρονη ικανότητα για πρόληψη κατά ασθενειών της στοματικής κοιλότητας (οδοντική πλάκα, τερηδόνα κλπ.), βελτίωση της στοματικής υγιεινής και μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών που προκαλούνται από τη συστηματική per os χορήγηση αυτών των φαρμάκων

Ανάπτυξη σκευασμάτων λουτεολίνης για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας

To LuteoPaste υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-01627). ύρια πρόκληση του έργου αφορά τον εντοπισμό, απομόνωση και παραγωγή σε εργαστηριακή και βιομηχανική κλίμακα της λουτεολίνης και παραγώγων της (όπως η τετραμεθοξυλουτεολίνη) από φυτά που απαντώνται στην Ελληνική χλωρίδα, καθώς και η δημιουργία μιας αξιόπιστης εμπορικής φυτικής καλλυντικής πλατφόρμας σκευασμάτων (οδοντόκρεμα και πήκτωμα (gel)) για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Έργα που έχουν Ολοκληρωθεί

Αναβάθμιση του φυτικού πλούτου

Η ερευνητική υποδομή (ΕΥ) PlantUp εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Aποτελεί μία υποδομή αριστείας που επικεντρώνεται στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για την αξιοποίηση και προστασία του φυτικού κεφαλαίου με στόχο την ανάπτυξη Φυσικών Προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και την αειφορία των γεωργικών και φυσικών οικοσυστημάτων.
Η ΕΥ PlantUp στοχεύει στην ανάπτυξη υποδομών αιχμής που αποσκοπούν στη διατήρηση, προστασία και αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας μέσω βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.
H EY PlantUp αποτελείται από 5 κύριους πόλους, ένας από τους οποίους είναι το ΑΠΘ με συντονίστρια την Α. Ασημοπούλου. Ο πόλος του ΑΠΘ ασχολείται με τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων της ελληνικής βιοποικιλότητας με στόχο την ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα.

Κεχρής

Επίδραση του πρωτοκόλλου οινοποίησης στην εκχυλισιμότητα των πτητικών συστατικών της ρητίνης κατά την αλκοολική ζύμωση της ρετσίνας σε βαρέλια

To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-04664). Στόχο το έργου αποτελεί η μελέτη της επίδρασης του πρωτοκόλλου οινοποίησης στην εκχυλισιμότητα πτητικών συστατικών ρητίνης στην αλκοολική ζύμωση ρετσίνας σε βαρέλια.

Μάθετε περισσότερα...

Αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας

To AromaDistil υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-04174). Στόχος του έργου είναι ο έλεγχος ποιότητας και ταυτότητας με σύγχρονες μεθόδους του φυτικού υλικού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αποσταγμάτων και εκχυλισμάτων, αλλά και των τελικών τους προϊόντων. Στόχο αποτελεί επίσης η βελτιστοποίηση των συνθηκών απόσταξης και εκχύλισης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με σκοπό τη βελτίωση των τελικών προϊόντων, η πιθανή αξιοποίηση φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και προϊόντων τους ως φυτικά αντιοξειδωτικά ή/και συντηρητικά, αξιολογώντας παράλληλα την βιολογική δράση (in vitro) τόσο των αρωματικών φυτών, όσο και των αιθέριων ελαίων ή αποσταγμάτων. Τέλος, στόχος είναι η καλλιέργεια κάποιων φυτών και η συγκριτική μελέτη των συστατικών της συμβατικής καλλιέργειας με υδροπονικές μεθόδους.
Στο έργο συμμετέχουν τα μέλη της ομάδας NatPro-AUTH ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ.

  • Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ενίσχυση ερευνητικής υποδομής» του Τμήματος Χημικών Μηχανικών (01-09-1997 έως 31-08-1998).
  • Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κοινή ενέργεια Τμημάτων Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ, ΕΜΠ, ΠΠ» με στόχο την εξεύρεση κοινού προγράμματος σπουδών (20.10.98-19.11.98, 1.12.99-31.12.99).
  • Ανάθεση έργου «Μελέτης και έρευνας για τη συνθετική παρασκευή εστέρων της σικαλκίνης, κύριο συστατικό του φαρμακευτικού σκευάσματος HELIXDERM®», από τη Φαρμακευτική εταιρία Π.Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΑΕΒΕ (2-10-2000 έως 31-3-2001).
  • Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Λήψη, καταγραφή, επεξεργασία παραμέτρων της εγκεφαλικής αιμοδυναμικής και της εγκεφαλικής δραστηριότητας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας-Αναισθησιολογίας», Υπεύθυνος: Καθηγητής Σ. Πανάς, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ (01.02.00- 30.09.01).
  • Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ενισχυμένη και έξυπνη κατεργασία τροφίμων και σχετικών αποβλήτων τους χρησιμοποιώντας θερμόφιλους μικροβιακούς πληθυσμούς», Υπεύθυνος: Καθηγήτρια Μ. Λιακοπούλου-Κυριακίδου (1.3.01-31.5.01, 1.9.01-31.10.01, 1.1.02-31.3.02, 1.5.02-31.7.02).
  • Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Διερεύνηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τεχνολογιών», 01-06-2003 έως 06-2004.
  • Ανάθεση έργου «Σύνθεση και αξιολόγηση βιοδραστικών ναφθοκινονών και άχρωμων παραγώγων τους για εφαρμογή σε επουλωτικά σκευάσματα», από τη φαρμακευτική εταιρία Π.Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΑΕΒΕ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝ), 1-04-2003 έως 31-03-2005.
  • 05ΔΣΒΕΠΡΟ-75, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», Έργο:
    «Διεθνής Συνεργασία στη Βιομηχανική Έρευνα και Δραστηριότητες Ανάπτυξης σε προ-Ανταγωνιστικό Στάδιο-2005», Τίτλος Έργου: «Ανάπτυξη ιατροτεχνο-λογικού βοηθήματος που βασίζεται σε βιο-αποικοδομήσιμη μεμβράνη κολλαγόνου και περιέχει το φαρμακευτικό προϊόν HELIXDERM», σε συνεργασία με την εταιρεία MEDEXIS ΑΕΒΕ, Επιστημονικός Υπεύθυνος υπεργολάβου (Α.Π.Θ.).
  • Συμμετοχή ως Lead Participant στο COST Action TD0802 of the European Union, DENDRIMERS IN BIOMEDICAL APPLICATIONS, Νοέμβριος 2008-2013.
  • Short term scientific mission (STSM, Guest) στο πλαίσιο του COST Action TD0802 μέλους της ερευνητικής της ομάδας (A. Δασαργύρη) στο Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences (DeFENS) (ex DiSTAM), University of Milan, Italy, Prof. Dimitrios Fessas (Host). 01-02/2012.
  • Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Έρευνα σχετικά με την διερεύνηση εκρηκτικών ουσιών σε δείγμα υπό μορφή χώματος», εταιρία ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΑΕ, Υπεύθυνος προγράμματος: Καθ. Κων/νος Σικαλίδης (κωδ. ΕΛΚΕ ΑΠΘ 90938), 8/4/2014 – 26-6-2014.
  • Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Έρευνα σχετικά με την διερεύνηση εκρηκτικών ουσιών σε ειδικά επεξεργασμένο δείγμα υπό μορφή χώματος», εταιρία ΣΟΥΚΟΣ ΡΟΜΠΟΤΣ ΑΒΕΕ, Υπεύθυνος προγράμματος: Καθ. Κων/νος Σικαλίδης (κωδ. ΕΛΚΕ ΑΠΘ 91724) 26/11/2014 – 31-12-2014.
  • Υποβολή πρότασης (Συντονίστρια) για διαμόρφωση Κέντρου Αριστείας Φυσικών Προϊόντων ΑΠΘ με το ακρωνύμιο NatPro-AUTH στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) ΑΠΘ. Εγκρίθηκε στις πρώτες 9 διεπιστημονικές ομάδες, Δεκέμβριος 2015.
  • Έλεγχος ποιότητας και τυποποίηση (standardization) ελαιώδους εκχυλίσματος ριζών Boraginaceae (κωδ. ΕΛΚΕ ΑΠΘ 92257). FEVRONIA KERPEKOGLOU Ltd (Vyamedica). Διάρκεια: 21-4-2015 έως 20-4-2016. Υπεύθυνη προγράμματος: Επικ. Καθ. Ανδρεάνα Ασημοπούλου.
  • Έλεγχος ποιότητας και τυποποίηση (standardization) ελαιώδους εκχυλίσματος ριζών Boraginaceae (κωδ. ΕΛΚΕ ΑΠΘ 94369). DIOMIN HEALTH CARE ΙΚΕ. Διάρκεια: 6-2-2017 έως 5-4-2017. Υπεύθυνη προγράμματος: Επικ. Καθ. Ανδρεάνα Ασημοπούλου.
Scroll to Top Μετάβαση στο περιεχόμενο